Telefoane fixe fara fir DECT: de ce si cum le alegi pe cele mai bune

Telefoane fixe fara fir DECT: de ce si cum le alegi pe cele mai bune

Share

Informare afiliere Sper ca iti plac produsele recomandate de noi! Shopniac foloseste linkuri de afiliere in paginile sale si primeste un comision ori de cate ori cumperi din magazinele online afiliate partenere. Acest lucru nu afecteaza in niciun fel pretul platit de tine. Mai multe detalii Informare afiliere

Trebuie sa-ti spun de la bun inceput ca fac parte din generatia care a trecut de la telefoanele fixe cu rotita la cele fara fir, la telefoanele mobile cu butoane si apoi, in final, la smartphone-urile pe care le folosim cu totii in ziua de azi.

Desi rar mai auzi ca cineva isi pune telefon fix in ziua de azi trebuie sa stii ca exista o serie de situatii in care telefoanele fixe isi au rostul, nu doar in mediul de afaceri ci si pentru uz domestic. Nu ma refer aici la modelele cu fir, ci la telefoanele fixe cordless (termen din limba engleza: fara fir) care fac parte dintr-un sistem cu unul sau mai multe receptoare.

Despre acestea, impreuna cu cele mai importante tehnologii si specificatii tehnice vom discuta in articolul de fata. Sper sa gasesti informatia de mai jos de ajutor, chiar daca in prima faza ai putea fi tentat sa crezi ca stii totul despre aceasta tehnologie antica.

De ce sa alegi un telefon fix fara fir si nu un smartphone?

Voi incepe cu cea mai importanta parte a conversatiei, adica raspunsul la intrebarea “De ce ar alege cineva un telefon fix in ziua de azi?”. Ei bine, exista foarte multe motive si situatii in care un telefon fix este de dorit unui smartphone modern. Hai sa trecem rapid prin ele:

Calitatea audio mai buna a liniei fixe – orice s-ar spune, calitatea semnalului venit prin firul de telefon este superioara telefoniei mobile, unde intr-o zona fara semnal corespunzator inseamna ca nu poti fi apelat sau ca vei experimenta diverse intreruperi si probleme cu sunetul in timpul unui apel.

Tendinta de miniaturizare inseamna de asemenea ca difuzoarele unui smartphone nu sunt la fel de puternice precum cele ale unui telefon fix baban. Pentru persoanele in varsta sau cu probleme de auz un telefon fix este intotdeauna o alegere potrivita. Exista si alternative mobile pentru seniori insa tot telefonul fix ramane alegerea numarul unu.

Localizare precisa in caz de urgenta – din moment ce numarul fix este legat de o adresa fizica in caz de pericol operatorii de la 112 pot identifica rapid sursa apelului. In situatii extreme cateva minute pot face diferenta intre viata si moarte.

Complexitate scazuta – modul de operare simplu, butoanele mari si literele gigantice de pe ecranele receptoarelor le fac mai usor de folosit de persoanele in varsta. Adauga faptul ca poti pune numerele importante pe apelare rapida si rezolvi multe din problemele care pot aparea.

Poti vorbi gratuit folosind receptoarele in sistem walkie talkie – in sistemele cu mai multe receptoare exista si optiunea de a vorbi direct intre acestea, in sistem walkie talkie (statii radio portabile). Bineinteles ca este necesar ca toate telefoanele sa fie in raza statiei pentru a comunica. Pentru cei care locuiesc la casa s-ar putea gasi situatii cand apelarea altui receptor este o solutie mai buna ca strigatul pe geam.

Numarul fix este inclus de obicei intr-un pachet cu TV si Internet – de cele mai multe ori numarul fix si abonamentul aferent este inclus la pret derizoriu intr-un pachet care contine si televiziune digitala si conexiune la Internet, deci nu este o cheltuiala prea mare in plus.

Apeluri prin Internet – anumite modele se pot conecta nu doar la linia fixa de telefon ci si la Internet (ai nevoie de un router wireless de obicei), moment in care poti face apeluri tip VoIP folosind unul din protocoalele populare ale momentului. Nu doar ca salvezi niste bani la factura lunara, dar in cazul apelurilor cu destinatii Internationale poti purta convorbiri cat vrei de lungi fara a plati si costul urias asociat de obicei cu acestea.

Vezi zeci de modele de telefoane cordless

Ce este un telefon DECT?

Telefoanele cordless foloseau initial diferite standarde de comunicare, insa lucrurile s-au schimbat rapid odata cu aparitia standardului DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications). Acesta a acaparat incet toate pietele unde a fost lansat, cu o mica intarziere in America de Nord, unde frecventa de operare interfera cu sistemele locale folosite pentru alte servicii.

Magazine online unde gasesti telefoane DECT: eMAG, evoMAG, PC Garage

In clipa de fata exista diverse variante ale standardului DECT, fiecare operand in alte benzi de frecventa in functie de regiune. Sfatul meu este sa nu cumperi astfel de telefoane din strainatate, chiar daca sunt mai ieftine. S-ar putea sa ai supriza sa nu le poti folosi local.

O ultima mentiune, unele modele de telefoane cordless ofera si suport pentru GAP (Generic Access Profile), adica in acelasi sistem poti folosi mai multe receptoare si baze de la producatori diferiti, toate avand acces la acelasi numar de telefon fix. Poti deci extinde oricand sistemul existent cu modele mai performante de la alt producator.

Caracteristicile si specificatiile cele mai importante

Din punct de vedere tehnic telefoanele fixe fara fir sunt mult mai primitive ca smartphone-urile moderne, chiar si cele mai accesibile. In concluze, functii precum tonuri de apel, interfata multilimba, apelare rapida, call waiting, caller ID nu sunt banalitati, ci functionalitati avansate pentru un model tipic.

Cu cat platesti mai mult pentru un astfel de telefon cu atat ai acces la functii mai avansate precum display de dimensiune mai mare, tastatura iluminata, functie de robot telefonic sau suport pentru SMS-uri. Hai sa vedem deci cam ce caracteristici conteaza cel mai mult pentru un telefon fix fara fir si care sunt extra-urile pentru care merita sa platesti in plus:

Numarul de baze si receptoare suportate – baza este dispozitivul in care intra firul de telefonic si in care se incarca unul dintre receptoare. De obicei fiecare baza are suport pentru un anumit numar maxim de receptoare, fiecare receptor fiind dotat cu propriul stand de incarcare. Toate receptoarele sunt conectate intre ele intr-o retea din care face parte si baza. Poti muta receptoarele in oricare baze sau statii de incarcare fara probleme.

Unele sisteme pot fi extinse cu baze suplimentare, astfel dubland sau tripland numarul total de receptoare. In mod normal cred ca o baza cu doua receptoare este suficienta, insa tu trebuie sa te gandesti de cate anume ai nevoie. Intr-o casa mare, cu multe camele s-ar putea sa iti doresti mai multe receptoare pentru a putea raspunde unui apel in orice incapere te-ai afla.

Raza de actiune – aparatele cordless folosesc bineinteles unde radio pentru transmisie, deci este bine sa stii care este distanta maxima la care receptoarele pot comunica intre ele. O distanta minima de cativa zeci de metri este de dorit, mai ales ca obstacolele din apartament, precum peretii de beton, scurteaza semnificativ aceasta distanta.

Functie robot telefonic – este poate cea mai importanta functie pentru un telefon fix: preluarea mesajelor atunci cand nu esti in preajma telefonului ca sa raspunzi unui apel. Spre deosebire de casuta vocala a unui smartphone acest serviciu este oferit de aparatura din telefon, nu de reteaua de telefonie. In plus nu te costa nimic. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent este numarul maxim de mesaje care pot fi retinute pana cand trebuie sa incepi sa le stergi pe cele vechi. Pregateste-te insa sa platesti mai mult pentru aceasta functie.

Baterie reincarcabila standard – telefoanele cordless se alimenteaza similar cu orice smartphone, adica folosesc o bateria reincarcabila ce se incarca automat atunci cand conectezi telefonul la una din baze, baze ce trebuie si ele alimentate de la priza.

Ce te intereseaza este sa stii cat timp poate functiona in standby telefonul, cate ore poate functiona in mod convorbire si in cat timp se poate reincarca cand este conectat la baza. De asemenea iti doresti baterii standard (AA, AAA etc), nu modele proprietar care sunt mai greu de gasit si mai costisitoare de inlocuit.

Identificarea apelantului (Caller ID) – o functie pe care doar o visam pe vremea telefoanelor cu fir spiralat este identificarea apelantului. Daca serviciul este activat de furnizorul tau de telefonie fixa atunci cand primesti un apel vei vedea si numarul apelantului, iar daca acesta se gaseste in agenda telefonului ti se va afisa si numele persoanei care te suna. Simplu si eficient!

Functie walkie talkie – este o functie interesanta, de comunicare intre receptoarele sistemului fara a trece prin centrala telefonica a furnizorului. Practic e ca si cum ai vorbi pe distante scurte folosind doua statii radio portabile.

Dimensiuni si greutate – daca dimensiunea si greutatea bazei nu conteaza, pentru ca nu te muti cu ea de pe canapea pe scaun, precum faceai cu un telefon cu fir, in cazul receptoarelor trebuie sa te astepti la dimensiuni si greutate mai mari decat ale unui telefon normal. Daca iti place sa faci conversatii lungi vei aprecia un model mai compact.

Difuzor (speaker) – similar cu un smartphone, atunci cand vrei sa auda convorbirea si cei din jur ai nevoie de functia de speaker, functie ce implica prezenta unui difuzor extern cu volum ridicat.

Display LCD – este util pentru indicarea nivelului bateriei, al volumului soneriei, al datei si orei curente si bineinteles indicarea numarului care te apeleaza. Ecranul se poate aprinde cand primesti un apel, servind ca indicator vizual daca nu auzi soneria (ai dat-o prea incet, ai castile pe urechi, isi face de cap un vecin cu bormasina).

Spre deosebire de un smartphone vorbim de obicei de ecrane monocrom cu putine linii de text si grafica bitmap. Rareori vei gasi modele cu ecran LCD color si grafica de buna.

Tastatura iluminata – modelele cele mai ieftine nu ofera nici macar ecran iluminat, daramite taste iluminate. Daca faci des conversatii seara sau noaptea tarziu atunci cu siguranta este o functie de care ai nevoie.

Apel in asteptare (Call Waiting) – si acesta este un serviciu pe care trebuie sa-l puna la dispozitie operatorul tau, dar si telefonul trebuie sa fie compatibil cu el. Practic in timp ce porti o convorbire, daca vine un nou apel acesta va suna in continuare atat pentru apelant cat si pentru tine, pentru a fi notificat, moment in care poti prelua noul apel si schimba ulterior intre apeluri folosind o tasta dedicata de pe receptor.

Interfata in mai multe limbi – probabil te descurci cu limba engleza, dar pentru ceilalti este utila optiunea de a schimba limba in care este afisata interfata telefonului. Daca stii ca persoana careia ii este destinat telefonul are dificultati cu limbile straine cauta un model care poate functiona si in limba romana.

Agenta telefonica – slabe sanse sa mai tii minte pe dinafara numerele de telefon in momentul in care orice telefon inteligent poate stoca mii de contacte care se sincronizeaza automat in cloud. Ei bine, cum telefoanele fara fir nu se conecteaza la Internet si nici nu ruleaza aplicatii o agenda telefonica este foarte utila. Nu te astepta insa la capacitate de stocare mai mare de cateva zeci sau poate cateva sute de contacte.

Reapelare – este functia care iti permite sa reapelezi ultimul numar din lista de apeluri primite sau formate de tine. Este un lucru util atunci cand nu-ti raspund cei de la departamentul de suport, indiferent de firma pe care o reprezinta.

Istoric apeluri – in special daca nu ai fost acasa si nu ai un telefon cordless cu functie de robot telefonic iti vei dori un istoric pentru apelurile ratate, primite, efectuate. In mor normal aceasta lista contine informatii precum nume si numar apelant/apelat, data si ora apelului si durata convorbirii.

Apelare rapida – este o alta functie obisnuita pentru un telefon smart, dar nu atat de comuna pentru unul fara fir de apartament. Functia iti permite sa aloci cate un numar de telefon fiecarei taste numerice. O apasare lunga va initia un apel catre acel numar.

Tonuri de apel – daca esti interesat de personalizarea telefonului, unul din modurile in care poti face acest lucru este prin schimbarea tonului de apel dintr-o lista limitata de optiuni.

Localizarea receptoarelor – ni se intampla tuturor sa uitam unde am pus lucrurile prin casa, iar receptoarele fara fir sunt si ele susceptibile a ramane ascunse la nevoie. De aceea functia de localizare, accesibila prin apasarea unui buton de pe baza principala, le va face sa sune pentru a facilita gasirea acestora.

Alarma – o functie conexa interesanta este cea de alarma, adica folosirea pe post de ceas desteptator a telefonului. Nu te astepta insa sa ai aceleasi optiuni ca pe un telefon cu Android sau iOS.

Compatibilitate SMS – telefoanele cordless poti primi si trimite SMS-uri, fix ca un telefon mobil. Este insa necesara activarea serviciilor conexe din partea operatorului tau de telefonie. De asemenea tine cont de dimensiunea registrului de mesaje, si aceasta limitata corespunzator.

Apelare prin Internet (VoIP, SIP) – este capabilitatea rar intalnita de a face si prelua apeluri prin Internet, fara costuri suplimentare cu exceptia abonamentului pe care il platesti deja. Exista mai multe standarde de telefonie IP, VoIP si SIP fiind doar doua dintre ele. Fii atent deci la standardele suportate. Aceasta functie este indeosebi utila pentru companii, insa se poate dovedi utila si pentru uz casnic in cazul apelurilor internationale.

GAP (Generic Access Profile) – este un protocol de comunicatie intre telefoane DECT ce permite interconectarea cu baze si receptoare de la alti producatori. GAP sustine doar functiile de baza de apelare si preluare a apelurilor, functiile avansate depinzand de obicei de capabilitatile fiecarui model in parte.

Functie videointerfon – la modelele compatibile in pachet vei gasi o unitate externa, de la care este preluat wireless semnalul video al camerei montate pe sonerie. Aceasta unitate trebuie instalata la intrarea in casa si este alimentata de obicei cu baterii, nu direct de la priza. Modelele avansate memoreaza si un anumit numar de poze ale celor care au sunat cand nu erai acasa.

Interconectare cu smartphone-ul – la unele modele poti conecta prin Bluetooth sau WiFi smartphone-ul la aceeasi retea de telefoane DECT si prelua apelurile primite pe fix direct de pe telefon. Acest lucru te poate ajuta de exemplu in zone ale casei cu receptie de mobil slaba. Sistemul iti permite chiar sa apelezi numere de pe telefonul mobil folosind numarul fix deja alocat, minutele scazandu-se din planul fix bineinteles sau poti realiza teleconferinte intre apelanti din exterior, receptoarele DECT si smartphone-ul sau tableta ta.

Functie cautare chei pierdute – o ultima optiune este cea de folosire a receptoarelor ca detectoare de obiecte pierdute prin casa. In cazul in care telefonul ales de tine suporta aceasta functie in pachet vei gasi cateva breloace ce trebuie fixate de obiectele pe care stii ca le pierzi cel mai des, de obicei chei sau portofel. Cand functia este activa in difuzorul telefonului se va auzi un sunet crescator in intensitate si frecventa pe masura ce te apropii de obiectul cautat.

Cateva modele recomandate: Seria Panasonic Dect Twin KX – sistem cu doua receptoare, functie Caller ID, ecran LCD, acumulatori reincarcabili, alarma si ceas;

Seria Gigaset – linie de telefoane DECT cu design clasic cu baza si ecran monocrom;

Seria Alcatel T – modele cu un receptor, Called ID, agenda pentru 50 de contacte, ecran monocrom.

Cam atat despre telefoanele fix fara fir, o tehnologie cu popularitatea in scadere, insa care si-a gasit o nisa interesanta de utilizatori ce asigura un interes suficient de ridicat astfel incat sa se mentina in atentia producatorilor, ce inca mai scot modele noi de telefoane cordless din cand in cand. Sper ca ai aflat lucruri noi din acest articol, si daca mai ai intrebari sau neclaritati te astept in zona de comentarii.

Share

LEAVE A REPLY