Tehnologia 5G - ce inseamna pentru utilizatorii din mediul online

Tehnologia 5G - ce inseamna pentru utilizatorii din mediul online

Retelele 5G sunt din ce in ce mai populare in intreaga lume, mai ales printre utilizatorii de internet mobil. Acest lucru este rezultatul faptului ca tehnologia 5G ofera acum mai mult ca oricand viteze mai mari si conexiuni mai fiabile pentru smartphone-uri si alte dispozitive.

Combinand o tehnologie de ultima generatie cu cele mai noi dispozitive din industria tehnologica, 5G a fost conceputa sa ofere conexiuni care sunt de multe ori mai rapide in comparatie conexiunea mobila anterioara. In acelasi timp, prin tehnologie 5G, se pot asigura viteze medii de descarcare de aproximativ 1 Gbps, viteza care, in scurt timp, poate un minim de confort pe care companiile din industrie il ofera consumatorilor, ridicand, astfel, stafeta in ceea ce priveste calitatea serviciilor.

Cu ajutorul tehnologiei 5G, se doreste o supraincarcare a unei alte tehnologii denumita Internetul Lucrurilor (Internet of things), oferind infrastructura necesara pentru a livra cantitati uriase de date si informatii, ceea ce va duce la o lume mai conectata si cu un acces mult mai usor la informatie. Ca un exemplu relevant, informatiile care pot venit de la mii sau chiar zeci de mii de furnizori ar putea spune utilizatorilor ce se intampla la ei in casa, la ei in cartier sau chiar in oras, toate acestea in timp real.

Pana cand se va ajunge la implementarea totala a acestei tehnologii si la momentul in care aceasta va fi dominanta pe plan global, utilizatorii trebuie sa stie ce este 5G, cum functioneaza si, mai ales, cand va fi disponibila.

Cuprins:

1. Ce este tehnologia 5G?

1.1 Ce va permite tehnologia 5G utilizatorilor sai?

1.2 Cand va fi disponibila tehnologia 5G si ce aplicatii se vor putea folosi?

2. Cum functioneaza tehnologia 5G?

2.1 Relatia dintre tehnologia 5G si 4G

3. Cum ofera tehnologia 5G o conexiune continua, o capacitate si viteza mai mare si timpi de raspuns mai mici?

3.1 Spectrul pentru tehnologia 5G

1. Ce este tehnologia 5G?

5G este a cincea generatie de retea mobila, aratand o evolutie semnificativa fata de retelele 4G de astazi. Tehnologia 5G a fost conceputa pentru a face fata cantitatii foarte mare de date disponibile la ora actuala si a nevoii de conexiune a societatii moderne care dispune de miliarde de dispozitive conectate. In prima faza, tehnologia 5G va functiona alaturi de retelele 4G existente, urmand ca, in versiunile ulterioare, sa evolueze catre retele complet independente si o acoperire extinsa.

Pe conexiunile mult mai rapide si o capacitate de procesare mai mare, un avantaj foarte important al 5G este timpul de raspuns mic, denumit si latenta.

Practic, latenta este timpul necesar pentru ca dispozitivele sa raspunda cererilor utilizatorilor prin reteaua wireless. Pentru a face o comparatie, retelele 3G au avut un timp de raspuns specific de 100 de milisecunde, in timp ce latenta 4G este de aproximativ 30 de milisecunde, in timp ce pentru 5G, se presupune ca latenta va fi de o milisecunda.

1.1 Ce va permite tehnologia 5G utilizatorilor sai?

Tehnologia 5G va permite conectarea instantanta la miliarde de dispozitive, va facilita dezvoltarea Internet of Things, urmand sa realizeze o lume cu adevarat conectata la tot ce inseamna informatie.

Exista trei situatii majore pentru utilizarea tehnologiei 5G:

Comunicare masiva intre dispozitive – aceasta situatie este, practic, Internetul Lucrurilor (Internet of Things), care presupune conectarea a miliarde de dispozitive la o scara nemaivazut pana acum fara interventia umana. Acest tip de tehnologie ar putea revolutiona procesele si aplicatiile industriale moderne, inclusiv agricultura, productia si comunicarea de business.

Comunicare ultra-fiabila cu latenta redusa – acesta nu este avantaj, ci este o misiune critica, deoarece ofera control in timp real al dispozitivelor, aspect esential in robotica industriala. In plus, dezvolta sistemele de comunicatii intre vehicule, creste nivelul de siguranta, putand asigura conducere autonoma si retele de transport mai sigure. De asemenea, comunicarile cu latenta scazuta deschid o noua lume in care ingrijirea medicala la distanta, procedurile si tratamentul sunt posibile.

Banda mobila imbunatatita - ofera viteze de procesare si o capacitate semnificativ mai mari, asigurand o conexiune constanta la nivel global. Cu tehnologia 5G, se va oferi acces la internet wireless pentru case, aplicatii care pot functiona oriunde si o conectivitate mult mai accesibila pentru persoanele care se deplaseaza foarte des.

Astfel, pentru comunitatile umane, indiferent de dimensiunea lor, 5G va permite conectarea a miliarde de dispozitive, deschizand drumul catre orase, scoli, case si vehicule inteligente. 5G le face pe aceasta mai sigure, sporind asistenta medicala si accesul la educatie.

Pentru companii si industrii, 5G si Internet of Things vor oferi o multime de date, permitandu-le sa obtina informatii despre operatiunile acestora mai usor ca niciodata. Companiile vor putea lua decizii cheie bazate pe date, vor aparea inovatii in agricultura prin ferme inteligente, ceea ce va duce la economii semnificative, o experienta mai buna pentru clienti si, in general, o crestere economica pe termen lung.

1.2 Cand va fi disponibila tehnologia 5G si ce aplicatii se vor putea folosi?

Primele servicii 5G au fost puse la dispozitie publicului utilizator incepand cu anul 2019 si se preconizeaza ca vor fi disponibile pe o scara mult mai larga pana in 2025. Tot in anul 2019, au fost lansate pe piata telefoane mobile si tablete echipate cu conectivitate simultana 3G, 4G si 5G, iar la ora actuala se lucreaza la aplicatii cu latenta scazuta pentru a asigura comunicarea intre dispozitive.

Accesul la retele fixe de wireless pentru case si serviciile broandband mult mai bune pentru dispozitivele mobile sunt primele feluri de aplicatii care vor functiona pe telefoane 5G noi, tablete, modem-uri de acces wireless si hotspot-uri.

Avantajele principale ale dispozitivelor 5G vor fi viteze semnificativ mai mari in accesarea, descarcarea si transmiterea datelor. In plus, dispozitivele 5G vor avea o putere de calcul mult mai mare si vor folosi o latenta mai mica, ceea ce inseamna ca vor avea parte de conexiuni instante la retea, precum si de o conexiune mai accesibila atunci cand sunt in miscare.

2. Cum functioneaza tehnologia 5G?

Majoritatea operatorilor vor integra in prima faza retelele 5G cu cele 4G deja existente pentru a asigura o conexiune continua.

Infrastructura actuala a retelelor .arata cum 5G si 4G lucreaza impreuna, avand servere centrale si locale care ofera continut mai rapid utilizatorilor si aplicatii cu latenta redusa.

Multe dintre functiile avansate ale tehnologiei 5G vor fi gestionate in reteaua de baza a retelelor mobile.

In plus, latenta redusa si fiabilitatea crescuta a interfetei aeriene necesita noi tehnici radio pentru a reduce pe cat de mult posibil intarzierile de transmisie prin unde radio in cateva TTI (Time Transmit Intervals - intervale de transmitere a timpului).

Implementarea unei retele de acces radio (Radio Access Network – RAN) virtuala, dinamica si configurabila permite retelei sa functioneze cu o latenta foarte scazuta si un randament ridicat, dar permite, de asemenea, retelei mobile sa se adapteze la modificarile din traficul de retea, defectiunile retelei si noile cerinte.

2.1 Relatia dintre tehnologia 5G si 4G

Cand se stabileste o conexiune 5G, echipamentul utilizatorului se va conecta atat la reteaua 4G, pentru a furniza semnalul de control, cat si la reteaua 5G pentru a ajuta la stabiliriea conexiunii rapide de date prin adaugarea capacitatii 4G deja existente.

In cazul in care acoperirea 5G este limitata, datele sunt transferate in reteaua 4G care asigura conexiunea continua. Practic, in acest fel, reteaua 5G vine in completerea retelei 4G.

3. Cum ofera tehnologia 5G o conexiune continua, o capacitate si viteza mai mare si timpi de raspuns mai mici?

Infrastructura tehnologiei 5G, precum si inovatiile aduse in ultimii ani ajuta la asigurarea unor performante tehnice mult mai mari decat in cazul 4G.

De asemenea, retelele 5G sunt proiectate sa functioneze impreuna cu retelele 4G folosind o gama de celule macro, celule mici si sisteme dedicate. Celulele mici sunt statii de baza in miniatura, concepute pentru o acoperire mai exacta, de obicei de la 10 metri pana la cateva sute de metri, asigurand conexiunea pentru o retea macro mai mare. Celulele mici sunt esentiale pentru retelele 5G, deoarece frecventele au o raza de conexiune foarte scurta.

3.1 Spectrul pentru tehnologia 5G

Spectrul mobil suplimentar de peste 6 GHz, inclusiv benzile de 26-28 GHz adesea denumite millimeter Wave, va oferi o capacitate semnificativ mai mare in comparatie cu tehnologiile mobile actuale. Spectrul suplimentar si capacitatea mai mare vor permite accesul mai multor utilizatori, gestionarea mai multor date si conexiuni mai rapide. De asemenea, se preconizeaza ca va exista reutilizarea viitoare a spectrului de banda joasa existent pentru 5G, pe masura ce retelele vechi scad in popularitate.

La baza, tehnologia 5G este o forma avansata pentru 4G. Aceasta ofera viteza mai mare, conexiune mai accesibila si mai puternica pentru un numar mai mare de dispozitive simultan. Chiar daca in jurul acesteia au aparut zvonuri negative care nu au avut la baza niciun argument dovedit stiintific, tehnologia 5G ramane un pas extrem de mare pentru o lume conectata constant la informatie.

sursa foto:

LEAVE A REPLY