Rețeaua mobilă nu este disponibilă: ce se întâmplă?

Rețeaua mobilă nu este disponibilă: ce se întâmplă?

Care este semnificația simbolurilor G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G?

Te-ai întrebat vreodată care este semnificația simbolurilor G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G care apar lângă semnalul telefonului atunci când îl folosești pentru a te conecta la internet?

Care dintre acestea îți oferă o viteză mai bună când pentru navigarea pe internet? În rândurile de mai jos poți găsi răspuns la întrebările tale.

Sari la conținut:

Telefoanele nu mai sunt folosite doar pentru efectuarea apelurilor sau pentru mesajele scurte de tip SMS. Tehnologia a evoluat fulgerător iar un smartphone este un dispozitiv ce aduce oricărui utilizator foarte multe unelte productive, la purtător. Rețelele mobile se întrec în oferte iar o conexiune de date este esențială în zilele noastre.

Dacă ești în căutarea unui telefon performant atunci poți alege să cumperi unul din ofertele operatorilor Orange, Telekom, Vodafone sau Digi Mobil.

Atunci când folosești rețeaua mobilă pentru a te conecta la internet o să observi apariția unor simboluri variate lângă indicatorul de semnal de pe bara de stare a telefonului (de obicei plasată în partea dreaptă-sus pe ecran).

Simbolurile utilizate de telefoane variază în funcție de tipul conexiunii la internet (mai bine spus, în funcție de tipul semnalului disponibil).

Simbolurile care apar pot fi: G, E, 2G, 3G, H, H+, 4G sau 5G. Toate rețelele de la noi din țară dispun de o infrastructură 4G LTE care acoperă majoritatea zonelor țării. Asta nu înseamnă că întotdeauna semnalul va fi unul de mare viteză, semnalul este unul variabil, în funcție de zonă sau aria de acoperire a rețelei mobile folosită iar aceste informații le poți afla direct de la operatorul tău.

Releu telecomunicații

Simboluri de semnal folosite de telefoane și rețelele de telecomunicații

Ce înseamnă simbolul G?

Litera G vine de la abrevierea GPRS (General Packet Radio Service). Acest simbol semnifică cea mai mică viteză de transfer de date. Când acest simbol este afișat, navighezi pe web cu cea mai mică viteză disponibilă. GPRS reprezintă tehnologia mobilă din generația a 2-a (2G). Viteza de transfer în acest caz este între 56 și 114 Kbit/secundă. Eu personal nu am mai întâlnit acest simbol de câțiva ani.

Ce înseamnă simbolul E?

Litera E vine de la EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Acest tip de conexiune mai este denumit și Enhanced GPRS fiind poziționat undeva între 2G și 3G. Viteza de transfer în acest caz este de aproximativ 400Kbit/s.

Ce înseamnă simbolul 3G?

3G ne arată o rețea mobilă din generația a 3-a. Folosește Universal Mobile Telecommunication System (UMTS), tehnologie bazată pe standardele GSM. Viteza de transfer a datelor în acest caz poate varia de la 384Kbit/s și poate ajunge la 42Mbit/s, aceasta fiind determinată de modul de implementare al fiecărei rețea mobilă.

Ce înseamnă simbolul H?

H vine de la HSPA (High Speed Packet Access) și este o versiune îmbunătățită a tehnologiei 3G. Viteza de transfer în acest caz este mai mare și poate ajunge până la 14Mbit/s.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) este o altă versiune îmbunătățită a HSPA. Viteza de download poate ajunge până la 99,3 Mbit/s în acest caz.

Ce înseamnă simbolul H+?

Aceasta este o versiune mai avansată a tehnologiei HSPA, așa cum am explicat mai sus. Acest tip de conexiune este cel mai des întâlnit, atât la noi în țară cât și în întreaga lume.

Ce înseamnă simbolul 4G?

Dacă în majoritatea timpului întâlnești acest simbol când folosești conexiunea de date a rețelei atunci te poți considera norocos.

4G este printre cele mai avansate tehnologii mobile disponibile în întreaga lume. Mai poartă denumirea de LTE (Long Term Evolution) și poate fi o conexiune la fel de bună ca și una de tip Wi-Fi. Vitezele de transfer pot ajunge și până la 1Gbit/s iar asta depinde de modul în care tehnologia este implementată de fiecare operator mobil.

Ce înseamnă simbolul 5G?

5G este cea mai nouă tehnologie telecom disponibilă în lume. Aceasta a început să fie testată și implementată de anumiți operatori.

Tehnologia telecom din generația 5 (sau 5G) va înlocui, cu timpul, tehnologia 4G LTE disponibilă în momentul de față. Odată cu disponibilitatea rețelelor 5G, vitezele de transfer de date vor creste exponențial și va duce duce la dezvoltarea mai multor tehnologii moderne precum Internetul Tuturor Lucrurilor (IOT), sănătate, infrastructură sau autoturismele autonome.

Ce este WCDMA?

WCDMA este tot o tehnologie 3G. WCDMA este abrevierea de la Wide-band Code-Division Multiple Access (CDMA). Această tehnologie este folosită de sistemele GSM și este capabilă să crească vitezele de transfer folosind această interfață.

Ce inseamna VoLTE si cum se activeaza? 2022

Ce inseamna VoLTE si cum se activeaza? – Teoretic, raspunsul ar fi simplu! VoLTE inseamna voice over LTE, LTE inseamna Long-Term Evolution. Rezultatul, apeluri telefonice de o calitate excelenta si mai multe detalii, la finalul articolului!

Daca aveti un telefon mai performant si conectivitate 4G, probabil ca vedeti si iconita VoLTE in partea de sus a ecranului (depinde si de operatorul de telefonie mobila sau de telefon)!

Daca nu aveti VoLTE deja activat pe telefon (desi este activat default), puteti incerca sa-l activati voi. Am sa va arat cum sa activati VoLTE, ma folosesc de data aceasta de un telefon 4G ce ruleaza Android Nougat pe o platfortma de la MediaTEK.

Intrati in setarile telefonului, wireless si retele, apasati pe “mai multe” si apoi, apasati pe retele mobile. Din acest meniu, apasati pe “Mod 4G LTE imbunatatit”.

Ce inseamna VoLTE?

VoLTE este un standard pentru comunicațiile wireless de mare viteza pentru telefoanele mobile si terminalele de date. Se bazeaza pe reteaua IP Multimedia Subsystem (IMS), cu profiluri specifice pentru planurile de control și media ale serviciului de voce pe LTE definite de GSMA (asociatie care reprezinta interesele operatorilor de rețele mobile din întreaga lume)

In data de 14 septembrie 2015, cei de la Orange Romania au introdus serviciul VoLTE pentru terminalele Samsung compatibile.

In septembrie 2017, cei de la DigiMobil au lansat serviciul de apel 4G, prin tehnologia VoLTE, pentru toate abonamentele lor.

VoLTE exista si in retelele Vodafone sau Telekom Romania.

Poti face download si streaming la viteze 4G in timpul convorbirilor telefonice.

VoLTE poate utiliza mai multa lațime de banda pentru a face apelurile telefonice de o calitate superioara. Atunci cand sunteti intr-un apel cu altcineva care utilizeaza tehnologia VoLTE, veti observa diferența de calitate a apelurilor, sunetul este mai clar si mai natural. Un alt avantaj, ar fi dat de apelurile telefonice care se conecteaza mai repede.

Exista totusi un amanunt important. Pentru a efectua un apel vocal HD, trebuie sa utilizati un telefon care suporta VoLTE, intr-o zona cu servicii 4G, iar persoana de la celalalt capat al firului trebuie sa îndeplineasca aceleași cerințe.

Autonomie a bateriei mai buna cu VoLTE?

Oricine utilizeaza in prezent 4G, a observat ca durata de viața a bateriei a crescut cu VoLTE activat. Fara aceasta obtiune bifata, ori de cate ori efectuați sau primiti un apel, telefonul trebuie sa treaca de la 4G la 2G sau 3G, asta inseamna un stres mai mare al acumulatorului. Toate comutarile acestea, plus necesitatea de a cauta un semnal diferit de fiecare data, pot influenta autonomia.

De ce nu exista 4G cu VoLTE tot timpul?

Problema cu Voice over LTE este ca 4G LTE reprezinta o tehnologie de rețea numai pentru date, deci nu suporta nativ apeluri vocale. 3G și 2G au fost concepute in primul rand pentru apeluri de voce. Astfel, a fost necesar sa se creeze noi protocoale pentru a sprijini apelurile de voce 4G, asta necesitand upgrade-uri pe intreaga infrastructura. Nu exista un standard pentru acest lucru, cu diferite rețele care isi creeaza propriile solutii.

Exista insa cateva probleme dar si solutii obisnuite, mai ales cerinta privind continuitatea apelurilor vocale (SRVCC), ceea ce inseamna pur și simplu ca telefonul va putea reveni la un semnal 2G sau 3G daca va deplasați dintr-o zona cu semnal 4G in timpul apelului. Acest lucru trebuie sa se faca fara intreruperea convorbirii.

Rețeaua mobilă nu este disponibilă: ce se întâmplă?

De obicei nu este o eroare foarte frecventă, dar dacă se întâmplă, este una dintre durerile de cap serioase pentru a găsi o soluție rapidă la acest bine-cunoscut eșec. Din când în când, telefoanele afișează adesea mesajul „Rețeaua mobilă nu este disponibilă”., o problemă care în final are mai multe soluții posibile.

Mesajul „Rețeaua mobilă nu este disponibilă” înseamnă că dispozitivul nostru mobil nu are acoperire, nu vom putea apela decât dacă o rezolvăm. Există mai multe metode pentru a corecta acest lucru și că putem efectua și primi apeluri, putem acoperi Internetul pentru a utiliza aplicațiile și pentru a avea alte servicii active.

Punctele în care semnalul este destul de slab arată de obicei chiar acest mesaj, în acest caz nu este problema dvs., mai degrabă dacă antenele ne pot oferi serviciul. Operatorii de telefonie mobilă de la sfârșit au multe antene, dar uneori în municipalități văd cum acest lucru este diminuat cu o acoperire foarte scăzută sau chiar atât.

Principalele cauze

Una dintre principalele cauze ar putea fi faptul că cartela SIM nu funcționează corect, este esențial să scoateți cartela SIM din slot, să curățați slotul și să îl introduceți după curățare. Pentru aceasta putem folosi un baston pentru urechi sau un tifon destul de subțire în acest caz. Este recomandat să reporniți telefonul.

O altă posibilitate a acestui eșec este că, atunci când vă aflați de obicei într-o altă zonă specifică și vă deplasați, terminalul înregistrează ultimul semnal de la antenă și, dacă vă deplasați puțin mai departe, veți pierde semnalul. Un remediu care are efect este să reporniți telefonul mobil sau să îl puneți în modul avion și readuceți-l la starea 4G / 5G după câteva minute pentru ca acesta să restabilească conexiunea.

Când cumpărați un telefon second-hand, este convenabil să verificați conexiunea dispozitivului, în multe cazuri unele sunt configurate cu conexiunea de date anterioară. În alte cazuri, acest lucru se întâmplă atunci când terminalele sunt furate, deci dacă ar fi blocat pe conexiunea de date, nu ar mai fi nimic de făcut.

Verificați modul de rețea

Dacă problema continuă a rețelei mobile nu este disponibilă, cel mai bine este să introduceți opțiunile de conexiune pentru a vedea ce se întâmplă. Fiecare operator folosește o configurație pentru utilizarea rețelei, prin urmare este setată de obicei la automat, astfel încât SIM să poată funcționa normal.

Pentru a verifica dacă modul de rețea este corect, introduceți Setările telefonului, în Setări, faceți clic pe Conexiuni, rețele mobile și în modul rețea selectați 4G / LTE sau conexiune automată. Verificați dacă utilizați operatorul în cauză, indiferent dacă este vorba de Movistar, Orange, Yoigo, Vodafone sau un alt operator de piață.

Resetați setările rețelei

O soluție rapidă și ușoară este resetarea setărilor de rețea, este una dintre cele mai fezabile atunci când vine vorba de rezolvarea „Rețelei mobile nu sunt disponibile”. Această metodă a funcționat pentru mulți dintre oamenii care au încercat-o de-a lungul anilor, în special pentru a repara o conexiune necesară pentru a efectua și primi apeluri, precum și pentru a utiliza datele etc.

Pentru a reseta configurația rețelei, urmați acești pași: Introduceți Setări, acum în General faceți clic pe Resetare și, în cele din urmă, pe Resetare setări de rețea. Această opțiune vă permite chiar să resetați rețelele Wi-Fi și parolele acestora, astfel încât pentru a introduce oricare dintre ele trebuie să introduceți din nou parola.

Verificați aplicațiile rău intenționate

De obicei, se întâmplă rar, dar uneori unele aplicații pot afecta funcționarea telefonului iar comportamentul poate fi modificat. Instalarea multor aplicații care nu sunt pe deplin fiabile ar putea afecta chiar și rețeaua mobilă, cel puțin acest lucru s-a întâmplat multor utilizatori.

Android este un sistem de operare, în acest caz, în funcție de acordarea permisiunilor pentru fiecare dintre ele Fie va face un lucru, fie va afecta performanța finală a smartphone-ului. O curățare generală a dispozitivului se face de obicei din când în când, astfel încât totul să devină curat de software rău intenționat.

Fiecare telefon provine de obicei din fabrică cu aplicațiile sale deja preinstalate, folosește instrumente oficiale, este suspect de fiecare dintre aplicațiile care promit multe și care, în cele din urmă, nu ne oferă nici măcar jumătate din ceea ce spun. În acest caz, există aplicații pentru a verifica întregul terminal în căutarea programelor malware, Troieni sau virusii înșiși. În acest caz, puteți consulta linkul aferent pentru a face o curățare generală cu antivirus online.

Articol asociat: Antivirus online pentru Android: care este cel mai bun?

Dezactivați roaming-ul

Dacă ați călătorit în străinătate, va trebui să utilizați roaming-ul, în multe cazuri, acesta afectează odată ce ați ajuns în țara de reședință, ceea ce vă va determina să aveți eroarea rețelei mobile. Pasul important este să verificați dacă nu este activat iar dacă este, dezactivați acest serviciu.

Pentru a-l dezactiva, accesați Setări> Conexiuni> Rețele mobile> Roaming de date, dezactivați dacă a fost activată sau lăsați opțiunea dezactivată. Pentru a arunca pozitivul în acest caz, este să verificați toate opțiunile, inclusiv roamingul, care este utilizat atunci când călătoriți în afara teritoriului dumneavoastră.

Verificați semnalul mobil al acelui site

Uneori este necesar să vă deplasați pentru a putea avea o gamă mai largă de acoperirePrin urmare, cel mai bine este să mergem într-un loc în care am avut un semnal mobil. Derularea poate fi foarte utilă dacă vrem să verificăm că nu este vina și am luat măsuri care nu au rezolvat nimic.

În multe locuri semnalul și acoperirea nu sunt cele mai bune, există de obicei locuri cunoscute de noi în care conexiunea funcționează corect. În orașe și, de asemenea, în municipii, această problemă este uneori observatăNu este ușor să-l corectăm, deoarece nu toți operatorii își pot oferi serviciul 100%.

Aceasta nu va mai fi vina telefonului dvs., a SIM-ului, ci mai degrabă a infrastructurii operatoruluiCine ar trebui să facă partea lor pentru a avea antene și pentru a oferi cel mai bun serviciu. Odată cu trecerea timpului, acestea ar trebui să se îmbunătățească, dar asta depinde chiar de închirierea unei părți a celorlalți operatori.

Căutați manual în rețea

Este una dintre opțiunile eficiente ca și altele, în acest caz avem destule pentru a căuta manual rețeaua, este esențial să urmați pașii pentru ca totul să funcționeze. Dacă rețeaua mobilă nu este disponibilă, atingeți căutați soluții, una dintre ele este de a căuta manual rețeaua.

Pentru a efectua acest proces, trebuie să mergem la Setări, Rețea și Internet, Rețea mobilă și să localizăm operatorii de rețea, aici puteți căuta rețele sau puteți selecta automat rețeaua. După ce căutați rețelele, acordați-i câteva minute pentru a găsi rețeaua preferată, cel care va funcționa cu siguranță pe dispozitivul dvs. cu operatorul pe care l-ați contractat.

Căutarea automată repară de obicei vechea rețeaEste esențial să faceți acest lucru dacă vedeți că configurația curentă nu va fi blocată din anumite motive. De obicei, operatorul oferă această soluție clienților, astfel încât este recomandabil să căutați în rețea automat. Rețelele uneori eșuează, deci verificați din nou dacă nu sunt configurate.

Actualizați firmware-ul

Actualizarea firmware-ului este o altă opțiune pe masă, este vital să fie actualizată și în fața celor mai frecvente probleme. Firmware-ul remediază rețeaua mobilă nu este o problemă disponibilă, este de obicei una dintre modalitățile rapide de remediere a acestui și a altor eșecuri obișnuite.

Pentru a actualiza firmware-ul trebuie să faceți următoarele: Acces la setări, accesați Despre dispozitiv, selectați opțiunea Actualizare firmware sau Actualizare sistem, va începe automat să caute actualizări. După actualizare, această eroare de rețea trebuie reparată.

Restabiliți telefonul

Deoarece ultima soluție este restaurarea telefonului din fabrică, este probabil cea pe care nimeni nu dorește să o audă, dar este adevărat că este esențial dacă dispozitivul are multe aplicații și funcționarea sa nu este așa cum era de așteptat. Datorită instalării multor aplicații, acesta este suprasolicitat iar unii îl fac să nu prindă rețeaua mobilă.

Pentru a efectua acest proces, efectuați următorii pași:

Setări> Sistem> Opțiuni de resetare> Ștergeți toate datele (resetare din fabrică)

Acest lucru poate varia în funcție de producătorul și modelul telefonului, dar este de obicei accesibil în sistem, O putem face și cu butonul de alimentare + butonul de volum minus. Poate că cel de mai sus este mai ușor să o faceți imediat și fără a fi nevoie să îl reporniți, cel puțin nu până când nu îl solicitați.

Diverse soluții au repararea rețelei mobile nedisponibile, una dintre erorile care au provocat o mare durere de cap la mulți utilizatori care au un dispozitiv Android. Soluția de curățare a cartelei SIM și a slotului o remediază de obicei, dar uneori trebuie să realizăm o altă opțiune, deoarece nu este cea care va funcționa pe toate dispozitivele.

LEAVE A REPLY