Cum să faci fotografii mai bune cu telefonul. Sfaturi, exemple şi recomandări.

Cum să faci fotografii mai bune cu telefonul. Sfaturi, exemple şi recomandări.

La momentul la care citesti acest articol, topul telefoanelor cu cele mai bune camere foto din lume este urmatorul:

Locul 1: Apple iPhone 12 Pro Max

Locul 2: Samsung Galaxy S21 Ultra

Locul 3: Huawei Mate 40 Pro

Cum reuşeşti să faci fotografii atât de frumoase cu telefonul mobil?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le primesc de la prietenii care mă urmăresc pe Facebook, cei care mă cunosc mai bine ştiind că sunt un mare fan al fotografiilor făcute cu telefonul şi cele mai multe fotografii postate pe reţelele de socializare sunt făcute cu un telefon nu foarte performant din acest punct de vedere, un iPhone 5S din anul 2013, acesta având o camera foto relativ slabă, raportat la ultimele generaţii de telefoane mobile care au camere foto foarte performante, depăşind de cele mai multe ori chiar şi performanţele camerelor foto DSLR utilizate în modul auto.

De ce subliniez acest aspect, modul auto?

Deoarece, statistic vorbind, marea majoritate a celor care fac fotografii folosind un telefon mobil, o cameră foto compactă sau un DSLR, îşi folosesc echipamentul în modul auto, acesta fiind şi motivul pentru care toate testele comparative făcute de către cei mai cunoscuţi influencerci pasionaţi de tehnologie din lume sunt în modul auto, ca testele lor sa fie relevante pentru publicul lor.

10 sfaturi pentru a face fotografii mai bune cu telefonul

Şi, uite aşa, la recomandarea aceloraşi prieteni, am decis să scriu un material despre cum să faci fotografii mai bune cu telefonul, oferind câteva sfaturi simple şi pe înţelesul tuturor, împărtăşite fiind din propria-mi experienţă.

1. Acceptă faptul că şi telefonul tău poate face fotografii mai bune.

O mare grijă pe care eu am indentificat-o în rândul celor interesaţi să facă fotografii mai bune este gândul că telefonul lor nu este suficient de bun pentru a face fotografii reuşite, raportând de cele mai multe ori calitatea fotografiilor făcute de ei la calitatea altor fotografii văzute pe reţelele de socializare, făcute de alţii, bineînţeles.

Şi nu, aici nu ma refer la cei care deţin o râşniţă de telefon, întrucât acest material nu este adresat lor, ci, mă refer la cei care, deşi deţin un telefon cu o camera foto bună, nu ştiu ca mulţi pasionaţi de fotografia cu telefonul au micile lor secrete tehnice, astfel încât să compenseze marile minusuri cu care se confruntă.

Este adevarat, cu toţii ne dorim să testăm cele mai noi modele de telefoane lansate de către cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială, care, cu softuri inteligente şi camere foto performante, reuşesc să ofere utilizatorilor posibilitatea de a face fotografii excelente chiar şi în cele mai complicate condiţii de lumină, însă, cum nu le putem avea pe toate, trebuie să ne descurcăm cu ce avem, atenţi fiind la criteriile după care ne vom alege următorul telefon.

2. Activează funcţia GRID

Intră în setarile telefonului, la Camera foto şi activează funcţia GRID.

Ştiu, vei fi uimit citind asta, considerând că nu la astfel de sfaturi te aşteptai, însă funcţia GRID activată oferă un foarte mare avantaj în a face fotografii mai bune cu telefonul (acest sfat este valabil şi pentru camerele DSLR).

Ce face funcţia GRID şi cu ce te ajută, mai exact?

Când deschizi camera foto, pe ecranul telefonului tău vor apărea 2 linii orizontale şi 2 linii verticale, acestea ajutându-te foarte tare la compoziţia fotografiilor tale, pentru că, la drept vorbind, compoziţia face diferenţa dintre o poză banală şi o fotografie reuşită. Nimic nu este mai deranjant la o fotografie, din punctul meu de vedere, decât o fotografie strâmbă, cu linia orizontului altfel decât dreapta.

De asemenea, având cele 4 linii afişate, te poţi folosi de REGULA TREIMILOR („the rule of thirds”, în engleză) pentru o compoziţie corectă. Pentru a înţelege mai bine şi foarte pe scurt care e treaba cu regula treimilor, urmareşte clipul acesta.

3. Activează funcţia PRO

Nu puţine sunt situaţiile în care modul auto al camerei foto nu este o soluţie pentru a obţine o fotografie reuşită, astfel că al treilea sfat pe care ţi-l ofer este să-ţi activezi funcţia PRO din aplicaţia camerei foto, astfel încât să poţi beneficia din plin de avantajele schimbării unor factori importanţi, cum ar fi ISO, timpul de expunere sau balansul de alb.

În situaţia în care aplicaţia camerei foto din telefonul tău nu are aceasta posibilitate, cum este cazul tuturor modelelor iPhone, soluţia cea mai simplă este să descarci o aplicaţie foto gratuită care îţi oferă aceasta funcţie.

Sunt zeci de astfel de aplicaţii, una mai complexă ca alta, însă eu îţi recomand Lightroom Mobile, mai ales că are integrate funcţiile de blocare a expunerii şi Electronic Level în mijlocul ecranului.

4. Activează funcţia RAW (opţional şi cu acces condiţionat)

Voi începe prin a dezvolta un pic paranteza de mai sus.

Această funcţie este posibilă doar pentru cei care deţin un model de telefon mobil care are funcţia RAW integrată (nativ) în aplicaţia camerei foto sau pentru cei care sunt dispuşi să plătească pentru o aplicaţie third-party, cum ar fi ProCamera, in cazul in care modelul de telefon este compatibil.

Ce este RAW şi cu ce te ajută, mai exact?

Pe scurt, RAW este un format de fişier pentru stocarea necomprimată a imaginilor. Dar, ca să întelegeţi exact noţiunile de RAW vs. JPG, vă recomand acest clip video.

Acum, mulţi vor spune că această funcţie este un moft sau că ar fi inutilă, considerând că este prea complicat procesul de editare şi că pierzi prea mult timp pană în punctul în care obţii fotografia finală. Si au dreptate, într-o foarte mare masură, întrucât nici eu nu am folosit pană acum ceva timp această funcţie, tocmai din motivele mai sus menţionate.

Dar, îmi pare rău că nu am facut-o, cele două exemplele de mai jos fiind dovada vie că, în situaţii de contrast puternic, fişierele comprimate JPG. nu reuşesc să-mi ofere calitatea de care eu aveam nevoie, ca fotografiile să fie pe măsura momentelor surprinse.

Însă, făcând fotografii în format RAW, m-am bucurat de toata puterea de procesare a informaţiilor pe tot parcursul editării, astfel că am reuşit să obţin rezultate mai mult decât decente, ca să nu spun chiar foarte bune.

5. Fii creativ în compoziţia fotografiilor tale

Surprinde o furtună, un apus, o

Încearcă să surprinzi natura...

Surprinde un copil, o pisică, lebedele...vaca.

Încearcă să surprinzi viaţa...

Încearcă să surprinzi orice consideri tu că îţi face placere să fotografiezi şi nu pleca urechea la criticile altora. Fotografii mai bune înseamnă experienţă, iar experienţa înseamnă studiu, timp şi mii de fotografii făcute încercând să obţii rezultatele pe care le doreşti.

6. Aspectul fotografiilor

Ce înseamnă mai exact aspectul fotografiilor?

Înseamnă unul dintre formatele pe care camerele foto din telefoanele mobile înregistrează o fotografie în memoria telefonului.

Acestea sunt: 4x3 (standard), 16x9 (HD), 1x1 (pătrat), iar când alegem aspectul fotografiilor, bine ar fi să privim lucrurile şi pe mai departe, nu doar la cum vor arata ele pe Instagram sau Facebook.

Şi, când spun asta, mă gândesc la posibilitatea de a printa fotografiile pe hârtie, aşa că recomandarea mea este să faci, din start, fotografiile cu aspectul 4x3 (standard), fie ele landscape sau portrait. Este simplu. Dintr-o fotografie 4x3 poţi, prin crop, să obţii o fotografie 16x9 sau 1x1 la rezoluţii maxime, dar, invers, dacă faci din start o fotografie pătrată, vei pierde foarte mult din rezoluţia fotografiei pentru a obţine un format standard de printare.

7. Ţine telefonul nemişcat atunci când faci o fotografie

Vreau să subliniez un aspect foarte important, acela că nu toate telefoanele au camera foto cu stabilizare de imagine, în consecinţă, ţine telefonul nemişcat atunci când faci o fotografie, mai ales în condiţii slabe de lumină (interiorul unei locaţii sau seara).

Sunt două cauze principale pentru care telefonul tău se va mişca în momentul în care faci fotografii: tremuratul mâinilor şi declanşarea clasică.

Sfatul meu este să ţii telefonul cu ambele mâini şi/sau foloseşte-te de un obiect fix pentru o mai bună stabilizare.

Ce se poate întâmpla rău atunci când nu ţii telefonul bine stabilizat în timp ce faci fotografii? Fotografiile tale vor fi neclare şi, cel mai grav, poţi scăpa telefonul pe jos.

8. Autofocus vs. focus manual

Cea mai mare provocare pe care o poţi avea atunci când faci fotografii cu telefonul este, din punct de vedere tehnic, modul de focalizare al camerei foto.

S-o spunem p’aia dreaptă: puţine sunt modelele de telefoane care au în interiorul camerei foto sisteme foarte performante de focalizare, acestea fiind, dupa cum este şi normal, modelele „flagship” ale marilor producători. În rest, marea majoritate a telefoanelor pe care românii le utilizează, au camere foto cu sistem de focalizare slab. Cu riscul de a-i supara pe unii, chiar şi cele mai scumpe şi bine vandute telefoane din lume, prea sus ridicatele în slavi iPhone, au un sistem de focalizare foarte slab. Este adevarat, au alte calităţi în plus, printre care modul de reproducere al culorilor, dar, daca ne raportăm strict la autofocusul lăsat liber, în voia lui, tot ce obţii, în cele mai multe cazuri, sunt doar bătai de cap.

Tot la fel de adevarat este şi faptul că sunt multe modele de telefoane low budget, chiar si de la cei mai mari producători din industrie venite, care au probleme serioase cu focusul manual, în sensul că nu se menţine punctul de focus (functia de blocare AF este doar teorie), sistemul autofocus intervenind brutal peste intenţiile tale, focusând unde crede el de cuviinţă.

Şi, de aici pornind, dacă doreşti ca fotografiile tale să fie aşa cum îţi doreşti, testează în primă fază sistemului autofocus din camera telefonul tău, iar în a doua fază, să încerci focusul manual.

Cum să focusezi manual pe telefon şi cu ce te ajută?

Atinge ecranul telefonului cu degetul pe elementul de interes din cadru şi ţine minim 2 secunde apăsat. Astfel, acel element va fi focusat, atrăgând atenţia asupra lui, restul elementelor din cadru, cum ar fi fundalul, aparand blurat pentru un efect vizual cât mai plăcut (bokeh). De asemenea, un alt avantaj major al focusului manual pe elementul de interes va fi faptul că vei obţine o expunere corectă pe elementul de interes.

9. Declanşează inteligent

Precum menţionam la punctul 2, una dintre cauzele pentru care telefonul tău se va mişca în momentul în care faci fotografii este declanşarea clasică. Simpla apasare cu degetul arătător pe butonul virtual de declanşare de pe ecran sau pe butoanele fizice de volum de pe marginea telefonului (cum, nu ştiai că poţi declanşa apăsând pe butoanele de volum ale telefonului?), va produce o mişcare suficient de mare încât fotografia ta nu va fi atât de clară precum îţi doreşti.

Pentru a evita cele mai sus scrise, îţi recomand trei moduri inteligente prin care poţi declanşa, astfel încât telefonul tău va fi perfect nemişcat la momentul declanşării:

Primul mod ar fi folosirea funcţiei CAMERA TIMER din aplicaţia camerei foto.

Seteaza timpul de declanşare la 3 sau 10 secunde, sau cât îţi permite modelul tau de telefon şi, în tot acest interval, ţine telefonul cât se poate de nemişcat, cu ambele mâini. De asemenea, aceste secunde pe care le ai la dispoziţie le poţi folosi şi pentru a focusa elementul de interes din cadru.

Al doilea mod, folosit în mod special atunci când ai un subiect în mişcare, cum ar fi un copil care se joacă, este să foloseşti funcţia BURST SHOT.

Îndreaptă telefonul către subiectul pe care vrei să-l fotografiezi, focuseaza şi tine apăsat continuu pe butonul virtual de declanşare de pe ecranul telefonului. Camera foto va declanşa în rafală, cu mai multe cadre/secundă, astfel că vei surprinde exact toată acţiunea, ulterior având posibilitatea să pastrezi unul, mai multe sau chiar toate cadrele surprinse în memoria telefonului. Din fericire pentru unii şi nefericire pentru alţii, aceasta funcţie este condiţionată de blocarea autofocusului (AF), aşa că, dacă nu ai un telefon cu o cameră mai performantă, toate cadrele vor ieşi neclare.

Al treilea mod, super ingenios, este declanşarea cu ajutorul cablului pentru căştile audio, butoanele de volum de pe cablu având şi funcţie de declanşare pentru camera foto (nu ştiu exact dacă toate telefoanele au această funcţie).

Practic, cablul pentru căştile audio se transformă într-o telecomandă.

Aceasta este o metoda foarte utilă atunci când vrei sa faci o fotografie dintr-o poziţie mai putin comodă. Ştiu, veţi râde, însă eu am testat pentru prima dată aceasta metodă când am vrut să citesc un apometru de apa rece, pe care, oricât de mult m-am chinuit, nu reuşeam să ajung la el, montat fiind total aiurea.

O alta situaţie când această metodă îmi este de foarte mare ajutor este atunci când filmez un peisaj sau fac un timelaps şi nu doresc să am absolut nicio mişcare a telefonului. Sprijin telefonul de ceva, ca n-am un minitrepied, şi pornesc/opresc filmarea din cablu, fără a atinge telefonul.

10. Editează fotografiile ca un profesionist

Trăim în era digitală şi facem fotografii digitale!

Vreau să fie foarte clar acest aspect şi oricât de mulţi sunt cei care comentează aiurea, din lipsă de alte activităţi, cum că e prea mult photoshop pentru ochii lor de profesionişti în fotografia pe care ai postat-o tu (făra să aibă habar că şi fotografiile făcute cândva, pe film, se editau şi ele într-o foarte mare măsură), te sfătuiesc să nu te laşi intimidat(ă) şi să-ţi foloseşti imaginaţia într-un mod cât mai creativ pentru a-ţi edita fotografiile.

Instalează-ţi o aplicaţie de editat poze pe telefon şi dă strălucire fotografiilor tale.

Una dintre cele mai puternice aplicaţii de editare pentru telefon este Snapseed. Asta folosesc eu, de cele mai multe ori, şi asta este recomandarea mea pentru tine.

Este gratuită, intuitivă, are toate instrumentele de editare, o gama foarte mare de filtre şi, foarte important, îţi dă posibilitatea să salvezi fotografia editată la dimensiunea ei normală.

Cam acestea sunt cele 10 sfaturi pe care eu vi le recomand, iar dacă doriţi să completaţi cu alte sfaturi în plus faţă de cele mai sus menţionate sau pur şi simplu aveţi întrebări/neclarităţi asupra unor aspecte, lăsaţi-mi un comentariu în secţiunea de mai jos şi, funcţie de interesul subiectului, voi face update la acest material ca toata lumea să aibă acces direct la respectivele informaţii.

UPDATE 1:

Am primit două întrebări care, în esenţă sună cam la fel, iar subiectul este unul important, întrucât şi eu doresc să-mi schimb telefonul anul acesta.

Ce telefon să-mi cumpăr în 2021?

Nu vă pot recomanda ceva concret în acest sens, întrucât criteriile de achiziţie sunt multe şi foarte diferite, de la persoană la persoană, însă, dacă ne raportăm strict la performanţele camerei foto, fără a intra în detalii legate de sistemul de operare, tipul de procesor, memorie, display, capacitatea bateriei sau design, vă recomand să testaţi trei modele de telefoane care merită toata atenţia, fiecare dintre ele făcând fotografii absolut superbe:

Apple Iphone 12 Pro Max

Samsung Galaxy S21 Ultra

Huawei Mate 40 Pro

LEAVE A REPLY