Ce înseamnă literele E, 3G, H+, 4G, 4G+ și 5G, pe un smartphone?

Ce înseamnă literele E, 3G, H+, 4G, 4G+ și 5G, pe un smartphone?

Care este diferenta intre 3G si 4G? (si ce inseamna)

Cand spui 3G sau 4G automat te gandesti la internetul mobil, pe telefon sau tableta.

Ce inseamna 3G, 4G?

3G si 4G sunt prescurtari care vin de la a 3-a si a 4- generatie de tehnologie de transfer de date folosita de retelele de telefonie mobila.

Navigarea online pe telefoanele mobile a fost practic posibila din momentul in care a aparut tehnologie 3G. Aceasta tehnologie are capacitatea de a transfera simultan 2 tipuri de informatii, voce(convorbirile telefonice) si non-voce(transfer de date, email, internet).

4G, a 4-a generatie de tehnologie telefonica mobila a adus imbunatatiri majore fata de tehnologia 3G, primul lucru care poate fi observat este cresterea drastica a vitezei de transfer de date mobile.

Diferenta dintre 3G si 4G

Foarte pe scurt, principala diferenta dintre 3G si 4G este viteza transferului de date.

Desigur ar mai fi si diferenta de pret, dispozitivele 3G fiind mai ieftine decat cele cu tehnologie 4G, insa pt. moment sa ramanem la partea tehnica.

⇒ Vezi si Vonino Pluri Q8 – tableta 3G 8″ ieftina

Se estimeaza ca viteza de transfer 4G este aproape de 10 ori mai mare decat cea 3G (in aceeasi retea de telefonie mobila). Ca si comparatie, tehnologia 3G poate atinge viteze de transfer de pana la 21 Mbps download, in timp ce cu 4G poti ajunge si la viteze de 150 Mbps.

Desigur aceste valori sunt mai mult teoretice, viteza internetului pe mobil variaza in functie de reteaua de telefonie la care esti, de cat de buna este acoperirea in zona in care te afli, etc.

Deci cam asta ar fi:

O tableta sau un smartphone 4G poate atinge viteze mult mai mari de transfer de date fata de un dispozitiv cu tehnologie 3G.

Ca si exemple practice, cu 4G poti vedea fara probleme video-uri HD live pe internet, muzica, jocurile, filmele sunt descarcate mult mai rapid, si asa mai departe.

In urma masuratorilor facute la nivel mondial, Romania se afla pe locul 3 in lume ca si viteza 4G. Printre retelele mobile cu cele mai bune viteze 4G pe primele 2 locuri sunt Orange(54 Mbps download in aer liber) si Vodafone(27 Mbps download in aer liber).

Tablete 4G (ieftine si bune)

Fiindca suntem totusi pe TabletePedia era normal sa-ti si prezint cateva modele de tablete dotate cu tehnologie 4G. Vreo 2-3 asa mai ieftine, insa daca vrei sa vezi o gama mai larga de tablete 4G, gasesti aici 58 de modele de tablete 4G pt. toate bugetele.

Tablete 4G bune cu preturi sub 500 de lei

Tableta Vonino Xavy T7, 7″, Quad-Core 1.0Ghz, 1GB RAM, 8GB, 4G

Tableta nJoy Kali 8, 1.0 GHz, 8″, 1 GB DDR3, 8 GB, 4G

→Vezi aici gama completa de tablete 4G sub 500 de lei

Tablete 4G bune cu preturi intre 500 si 1000 de lei

Tableta Samsung Galaxy Tab A T285, 7″, Quad-Core 1.5 GHz, 1.5GB RAM, 8GB, 4G

Tableta Vonino Epic E7, 7’’, Octa-Core 1.7 GHz, 2GB RAM, 16GB, 4G

Tableta Allview Viva H1001, 10.1″, Quad Core 1Ghz, 1GB RAM, 8GB, 4G, IPS

→Vezi aici gama completa de tablete 4G intre 500 si 1000 de lei

Sper ca te-am lamurit cu ce inseamna 3G si 4G, si bineinteles care este diferenta dintre cele 2.

Conectați-vă la rețelele mobile pe un telefon Pixel

Puteți să ajustați modul în care telefonul dvs. folosește datele mobile modificând setările privind rețelele mobile.

În funcție de operator și de abonamentul de date, telefonul se poate conecta automat la cea mai rapidă rețea de date disponibilă a operatorului. Sau poate fi necesar să introduceți un card SIM ori să alegeți setările pentru un anumit operator.

Telefoanele Pixel 4a (5G) și modelele mai noi de telefoane funcționează cu serviciul 5G. Aflați despre serviciul 5G pe telefoanele Pixel

Important: unii dintre acești pași funcționează numai pe Android 11 și versiunile ulterioare. Aflați cum să verificați numărul versiunii Android.

Modificați setările pentru rețeaua mobilă

Deschideți aplicația Setări a telefonului. Atingeți Rețea și internet Carduri SIM. Atingeți o setare.

Sfat: pentru a restabili toate setările de rețea, în aplicația Setări a telefonului, atingeți Sistem Avansat Opțiuni de resetare Resetați conexiunea Wi-Fi, conexiunea mobilă și prin Bluetooth.

Următoarele opțiuni variază în funcție de telefon și de versiunea Android: datele mobile: activați sau dezactivați datele mobile;

activați sau dezactivați datele mobile; roamingul: permiteți-i telefonului să trimită date prin rețelele altor operatori atunci când părăsiți o zonă acoperită de rețelele operatorului dvs.;

permiteți-i telefonului să trimită date prin rețelele altor operatori atunci când părăsiți o zonă acoperită de rețelele operatorului dvs.; date folosite de aplicații: aflați cum să verificați utilizarea datelor mobile de către aplicații;

aflați cum să verificați utilizarea datelor mobile de către aplicații; alertă și limită de date: aflați cum să reduceți utilizarea datelor mobile;

aflați cum să reduceți utilizarea datelor mobile; tipul de rețea preferat: selectați tipul de rețea preferat dintre opțiuni ca 5G și LTE. Aflați mai multe despre 5G pe telefoanele Pixel.

selectați tipul de rețea preferat dintre opțiuni ca 5G și LTE. Aflați mai multe despre 5G pe telefoanele Pixel. operatorii de rețea: selectați operatorul de rețea dintre rețelele disponibile;

selectați operatorul de rețea dintre rețelele disponibile; numele punctelor de acces: ajutați operatorul să găsească adresa IP corectă pentru telefon și să vă conecteze telefonul în siguranță.

Dacă telefonul are mai multe carduri SIM, pentru a modifica informațiile de rețea mobilă pe fiecare card SIM, folosiți filele din partea de sus din „Setări pentru rețeaua mobilă”. Aflați mai multe despre Dual SIM Dual Standby (DSDS) de pe telefoanele Pixel. Setați cardul SIM prestabilit pentru date, apeluri și mesaje text Deschideți aplicația Setări. Atingeți Rețea și internet Carduri SIM rețeaua dvs. Pentru fiecare rețea, setați-vă preferințele: Date: activați Date mobile .

Important: puteți să setați un singur card SIM prestabilit pentru date. Dacă ați configurat deja unul, veți primi o notificare.

activați . puteți să setați un singur card SIM prestabilit pentru date. Dacă ați configurat deja unul, veți primi o notificare. Apeluri: atingeți Preferințe pentru apeluri . Apoi alegeți operatorii de telefonie mobilă prestabiliți sau atingeți Întreabă de fiecare dată .

atingeți . Apoi alegeți operatorii de telefonie mobilă prestabiliți sau atingeți . Mesaje text: atingeți Preferințe pentru SMS. Apoi alegeți operatorii de telefonie mobilă prestabiliți sau atingeți Întreabă de fiecare dată. Folosiți alt card SIM în timpul apelurilor Apeluri: în timpul unui apel nu puteți să primiți simultan un alt apel de pe celălalt card SIM. Apelurile către celălalt SIM vor intra în mesageria vocală. Date: majoritatea datelor mobile trec prin cardul SIM prestabilit pentru tipul de utilizare respectiv. Excepție: în timpul unui apel telefonic, toate datele mobile trec prin cardul SIM de pe care s-a efectuat apelul. Pentru a folosi date mobile în timpul apelurilor de pe un SIM care nu este folosit de obicei pentru date: deschideți aplicația Setări; atingeți Rețea și internet Carduri SIM; activați Date mobile în timpul apelurilor.

Remediați problemele legate de conexiunea la rețeaua mobilă

Viteza conexiunii și puterea semnalului pot varia. Printre factori se numără tipul de rețea, traficul asociat și distanța dispozitivului față de antene. Dacă sunteți în zona de acoperire a rețelei, dar conexiunea este slabă sau nu vă puteți conecta, încercați acești pași:

Dacă primiți un mesaj de eroare privind cardul SIM, contactați operatorul. Dacă folosiți două carduri SIM, mesajul de eroare privind cardurile SIM poate fi Voice nu este disponibil” sau „Voice funcționează cu întreruperi”. Aflați mai multe despre funcția dual SIM. Asigurați-vă că modul Avion este dezactivat. Deschideți aplicația Setări a telefonului. Atingeți Rețea și internet. Dezactivați modul Avion . Resetați setările pentru rețea. Deschideți aplicația Setări a telefonului. Atingeți Sistem Avansat Opțiuni de resetare. Atingeți Resetați conexiunea Wi-Fi, conexiunea mobilă și prin Bluetooth. Verificați dacă există actualizări de sistem. Aflați cum să verificați dacă există actualizări. Verificați dacă aveți tipul de card SIM potrivit pentru telefon și operator. Verificați dacă aveți tipul de card SIM potrivit pentru telefon și operator. Aflați mai multe despre cardurile SIM și eSIM

În bara de stare va apărea o pictogramă 5G atunci când telefonul se află într-o zonă în care este disponibil serviciul 5G. Nu înseamnă că serviciul 5G este activ pe telefon în acel moment. Încercați pașii de mai jos: dezactivați Economisirea bateriei. Economisirea bateriei dezactivează serviciul 5G. Aflați mai multe despre Economisirea bateriei.

folosiți un singur card SIM. Serviciul 5G nu este disponibil în modul Dual SIM Dual Standby (DSDS). Aflați mai multe despre funcția dual SIM.

Unele rețele de operatori oferă servicii 5G în zone mai restrânse decât alte servicii. Consultați-vă cu operatorul pentru a afla care este aria de acoperire 5G respectivă.

Rețelele de operatori diferite pot oferi tipuri diferite de servicii de tip 5G. Vitezele variază. Consultați-vă cu operatorul pentru a afla tipul și viteza serviciilor 5G respective.

Obstacolele de semnal, cum ar fi clădirile, pereții și unele huse pentru telefoane, pot interfera cu serviciile mobile, inclusiv 5G. Încercați să evitați sau să eliminați obstacolele.

Când serviciul 5G nu este disponibil, telefoanele Pixel cu 5G revin la 4G și rețelele inferioare. Găsiți configurația și capacitățile telefonului dvs. în specificațiile tehnice. Aflați mai multe despre tipurile de rețele 5G și despre compatibilitate.

Important: telefoanele Pixel funcționează cu toți operatorii principali. Dar nu toate telefoanele Pixel 4a (5G) și modelele mai noi de telefoane funcționează în toate rețelele 5G. Consultați operatorul pentru a vă asigura că telefonul funcționează în rețeaua sa 5G. Consultați o listă a operatorilor autorizați. Atât modelul telefonului, cât și rețeaua operatorului determină tipul de serviciu 5G de care aveți nevoie. În S.U.A., unele telefoane Pixel 4a (5G) sunt create special pentru a fi folosite cu Verizon. Aflați ce modele de telefoane Pixel sunt compatibile cu fiecare tip de 5G

Resurse conexe

Ce înseamnă literele E, 3G, H+, 4G, 4G+ și 5G, pe un smartphone?

E, 3G, H+, 4G, 4G+, 5G? V-ați întrebat vreodată ce înseamnă aceste acronime afișate de rețeaua de telefonie mobilă în bara de notificare a unui smartphone Samsung? Numere și litere, care au de fapt un rol specific, ele vă spun multe lucruri despre rețeaua la care sunteți conectat.

Vreți să aflați mai multe? Aceste marcaje afișate pe partea de sus a dispozitivului, dau un indiciu valoros pentru utilizatori. Uneori, G, E și alteori 3G, H+, 4G și din ce în ce mai mult 4G+. Acum deja apare și 5G. Aceste litere însoțite de cifre, precizează, în special viteza de încărcare unei pagini de internet, viteza de trimitere unei fotografii sau a unui document, dar și calitatea comunicărilor noastre și a conexiunilor la internet.

Utilizarea corectă și la capacitatea prevăzută în specificații a unui smartphone, se realizează doar printr-o rețea optimă. Noi alegem operatorul în funcție de calitatea rețelei sale și pentru aceasta îi plătim abonament. În general, știm că simbolurile 3G, 4G atunci când sunt afișate pe telefoanele Samsung, atestă o bună acoperire a rețelei. Dar, în realitate, este oare adevărat?

Aceste litere semnifică felul rețelei la care sunteți conectat

Haide să vedem!

G-GPRS (General Packet Radio Service) – aceasta este, fără îndoială, cea mai lentă conexiune. Este foarte lentă. Foarte, foarte lentă. Atât de lentă încât ar trebui să se inventeze un adjectiv special pentru acest lucru. Singurul său avantaj este faptul că toate telefoanele se pot conecta la această rețea. Dar, cu o astfel de viteză mică 56-144 kbps, comunicările disponibile sunt catastrofale. Totuși să nu uităm că este începutul!

E-Edge (Enhanced Data rate pentru GSM Evolution) – este un pic mai bine decât am văzut mai sus, dar nu încă suficient. Pentru unii E este similar cu 3G, dar nu e adevărat! Cu o viteză de 348 Kbps (kilobit pe secundă) utilizările sunt limitate la apeluri, mesaje și mail-uri, dar fără fotografii. Este încă foarte lent!

3G sau UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) – aici e ceva mai bine. Operatorii au lăudat meritele rețelei 3G și este adevărat că a fost mult mai bine decât ceea ce am avut anterior. În cele din urmă este posibil să se folosească smartphone-urile pentru aproape toate, video, email-uri, navigare, fotografii. 3G este încă o rețea folosită și cu viteze de 1,9 Mbps (megabit pe secundă) este suficientă pentru unii utilizatori de telefoane Samsung.

3G+, 4G și 5G tot mai performante

3G+ sau H de la HSDPA (High Speed ​​Packet Access), cu un debit de 14 Mbps a atins viteze foarte interesante. Viteza de încărcare a unui video de calitate este acceptabilă.

H+ sau DC (Dual-Cell High Speed ​​Packet Access +) – aici vom ajunge la o rată de transfer de date de 42 Mbps, care este destul de confortabilă. Se pot trimite și primi date de dimensiuni mai mari, fără a pune prea multe întrebări. Începe să atingă o viteză confortabilă. Uneori unde semnalul 4G este ceva mai slab, apare H+.

4G sau LTE (Long Term Evolution) – aici am ajuns deja la 150 Mbps, transferă datele bine și este ușor de utilizat un smartphone cu o astfel de viteză. Este deja disponibil la nivel național în România și vedem 4G și H+ deja pe toate telefoanele Samsung. Viteza se întâmplă să fie mai bună la unii furnizori de servicii de internet, în condiții speciale, desigur.

4G+ sau LTE-A (Long Term Evolution – avansat) – Cu viteze de până la 1Gbps (gigabit pe secundă) vom zbura. Este ușor să vizionăm un film la o rezoluție de 1080p fără probleme.

sau LTE-A (Long Term Evolution – avansat) – Cu viteze de până la 1Gbps (gigabit pe secundă) vom zbura. Este ușor să vizionăm un film la o rezoluție de 1080p fără probleme. 5G (a 5-a generație de rețea fără fir) – este încredibilă! Această rețea 5G este disponibilă în prezent în mai multe țări din lume. A debutat în Coreea de Sud în aprilie 2019 și apoi în Statele Unite. În România sunt pași timizi în acest domeniu, doar în câteva locații din țară se poate accesa 5G. Au fost lansate mai multe smartphone-uri și tablete 5G de către Samsung și alte companii.

Rețelele 5G sunt disponibile în mai multe țări

Viteza de transfer de date este de 100 de ori mai mare pe 5G decât 4G. În final va ajunge la un record de 12 Gbps pe 5G. Tehnologia are deja logo-ul său oficial, pentru a evita orice truc murdar. În România începe o lungă perioadă de așteptare până când vom putea apela și trimite SMS-uri de pe toate telefoanele Samsung în această rețea.

Pentru a asigura un astfel de serviciu 5G, asigurarea unei rețele fiabile este esențială și operatorii au înțeles. Au pus la bătaie toate mijloacele de dezvoltare a tehnologiilor pentru 5G, începând cu Samsung Electronics care este lider la această tehnologie. La rândul său, Europa nu a ezitat să plătească 700 de milioane de euro pentru a dispune de 5G din 2020.

Acum vei ști la ce să te aștepți atunci când te uiți la colțul de sus al telefonului smartphone Samsung și vei vedea o mică literă, eventual însoțită de o cifră.

LEAVE A REPLY